De toekomst van livestream in de culturele sector, hybride media theaters

Published by New Media Systems on

COVID-19 heeft livestreaming in een stroomversnelling gebracht. Veel culturele organisaties  hebben geëxperimenteerd met online aanbod. Vraag is hoe de toekomst van livestreaming en online aanbod eruit ziet als alles straks weer enigszins is genormaliseerd en fysiek bezoek aan theaters en cultuurhuizen ook weer mogelijk is.

Het New Media Systems videoconcept wordt bij onze klanten in de theaterbranche de laatste maanden veelvuldig ingezet en wij horen dat opnemen en streamen hun redding is tijdens de coronacrisis. Zij verzorgen onder andere talk shows, voorleesweken van de bibliotheek, live pubquizen en zenden uit naar Zoom of Teams. Ook streamen zij naar lokale omroepen. Dit alles zorgt voor continuïteit van het ‘bezoek’ van hun bestaande gasten. Maar er worden ook volledig nieuwe doelgroepen bereikt op cultureel en zakelijk vlak.

Fysieke aanwezigheid bij een theatervoorstelling zal weliswaar altijd de ziel van het theater blijven.

Echter in de toekomst zien wij en onze klanten een overgang van het klassieke podium naar een hybride media theater, een combinatie van een fysieke zaal en een virtuele zaal, met of zonder interactie met het online publiek.

Live streaming is nadrukkelijk geen vervanging voor het podium bezoek maar wel een aanvulling en uitbreiding die ook na de COVID-19 pandemie kansen creëert welke nu nog niet voor eenieder volledig zichtbaar zijn. Het video opname en streamingssysteem van New Media Systems zorgt in ieder geval voor kwalitatieve content en kan worden geïntegreerd met platforms voor virtuele bijeenkomsten.