Interview René Jansen, de Facultatieve Groep

Published by New Media Systems on

Op 1 april 2019 interviewden wij René Jansen, directeur van de Divisie Crematoria & Begraafplaatsen van ‘de Facultatieve Groep’ en spraken we over ‘de Facultatieve’, Begraafplaats & Crematorium Westerveld en over de samenwerking met New Media Systems. Inmiddels bestaat deze samenwerking al 4 jaar en nog steeds is René Jansen erg enthousiast over ons systeem en onze dienstverlening.

‘de Facultatieve’ is een moderne internationale organisatie die streeft naar een optimale dienstverlening in de crematie- en begrafeniswereld. Zij faciliteren alles wat bij een uitvaart komt kijken om zo de uitvaartondernemers te ontzorgen. Zij willen dan ook elk gedeelte van de uitvaart op het hoogste niveau aan kunnen bieden. 


Heden heeft ‘de Facultatieve Groep’ in Nederland zes crematoria, twee begraafplaatsen en een rouwcentrum. In Duitsland heeft de Groep drie crematoria.

Op een van de locaties, Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis spraken wij met René Jansen. Begraafplaats Westerveld werd in 1888 opgericht. René Jansen vertelt trots over het verleden van de begraafplaats. “Enkele welgestelde Amsterdammers kochten het voormalig ‘buiten’ om er een begraafplaats te stichten waar zij en hun familieleden eeuwig zouden kunnen blijven liggen. In 1912 werd hier het eerste crematorium van Nederland gebouwd en op 1 april 2014 vond de eerste crematie plaats”.

Westerveld is voortdurend bezig met het optimaliseren van haar dienstverlening. In dat kader beschikken beide aula’s van het crematorium over een geavanceerd camerasysteem van New Media Systems. Hierdoor is het mogelijk de plechtigheid live via internet bij te wonen. Tevens is de registratie van de plechtigheid tot dertig dagen na de dienst te bekijken. Deze dienstverlening wordt bovendien volledig gratis aangeboden.

René Jansen vertelt: “Live streaming is ideaal voor mensen die niet bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn bijvoorbeeld door ziekte of omdat ze in het buitenland zitten. Het systeem waarmee dit gebeurt is makkelijk zowel voor mensen die mee willen kijken als ook voor onze medewerkers die ermee werken. 

Het mooie aan het NMS systeem is dat je vroeger van te voren moest beslissen of je de uitvaart gefilmd wilde hebben. Tegenwoordig wordt er toestemming gevraagd of de uitvaart gefilmd mag worden, dan is de uitvaart nog 30 dagen terug te zien in een beveiligde omgeving. En binnen deze 30 dagen kan er besloten worden of de opname besteld wordt of niet. 

Hoe ik bekend ben geworden met New Media Systems? De oprichter hiervan kennen wij al zo’n 10 à 12 jaar. We zijn altijd in contact gebleven en 4 jaar geleden is de prettige samenwerking gestart. We hebben het volledig geautomatiseerde systeem toegepast in twee aula’s van Begraafplaats & Crematorium Westerveld. Daarna hebben wij al onze andere locaties in Nederland voorzien van het NMS systeem. 

De reden dat we het systeem van New Media Systems gebruiken is omdat het een heel stabiel systeem is met weinig problemen. Er is natuurlijk wel eens iets maar de ervaring leert dat het altijd snel en goed opgelost wordt. De kwaliteit en betrouwbaarheid ontzorgt  ons ook.

Op Westerveld werken we met een geautomatiseerd systeem maar wel met verschillende scenario’s. Dus eigenlijk al het gemak van volledige automatisering maar toch de mogelijkheid om zelf de controle te nemen als wij dat nodig vinden. 

New Media Systems raad ik altijd aan, ik ben erg enthousiast over het systeem en over het bedrijf. Ik zou zo ook niet echt tips of ideeën kunnen bedenken. Gewoon zo doorgaan!”

Categories: Interview