Bijna helft Nederlanders wil uitvaart verduurzamen

Published by New Media Systems on

Bijna helft Nederlanders wil uitvaart verduurzamen

Meer dan twee op de vijf Nederlanders (41%) vindt het belangrijk dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dat blijkt uit het Nationale onderzoek naar de Dood, Afscheid en Verder leven in opdracht van coöperatie DELA.

De uitvaartwereld vandaag de dag is in beweging ook als het gaat over een groene uitvaart. Het vervoer is verreweg het meeste vervuilende onderdeel van de uitvaart. En dan gaat het om het aantal autokilometers die de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. Bij Zuylen in Breda zijn duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijke thema’s. Yvette Langbroek, Manager Bedrijfsvoering Crematorium en Huis van Afscheid, vertelt over De Rouwfiets. “Samen fietsen kan ook als het einde daar is. Met onze rouwfiets maak je samen de laatste milieuvriendelijke rit”. Online een uitvaart meekijken zorgt natuurlijk ook voor minder vervoersbewegingen. “Dit bieden we ook altijd aan omdat we een systeem in huis hebben. Niet eens met de gedachte om autoritten te beperken maar gewoon omdat het vanzelfsprekend is dat deze mogelijkheid er is. Onbewust draagt een live stream dus inderdaad bij aan het milieu”.

Stefan Kroezen, initiatiefnemer en ontwikkelaar van Crematorium ’t Lief in Beesd, bekijkt het heel anders. In het prille stadium van zijn crematorium plannen maakte hij zelf een uitvaart mee in Utrecht. “Genodigden reden met zo’n 100 auto’s 30 km heen en ook weer terug om bij deze uitvaart te zijn. Ik realiseerde me later dat er 6.000 km gereden is wat zorgt voor een giga uitstoot, en waarom eigenlijk? Een crematie bijwonen is helemaal niet zo leuk”. Stefan is er voorstander van om grote uitvaarten lokaal vorm te geven. “Een ceremonie op een plek waar de overledene zich altijd heeft thuis gevoeld, in de buurt zodat mensen met de fiets of te voet kunnen komen. En de volgende dag houd je een intieme afscheidsdienst bij een crematorium”. Met die gedachte heeft hij ook ’t Lief ontwikkeld. Een afscheid in dit pand is kleinschalig en persoonlijk. En daarbij is het crematorium energieneutraal en wordt er gebruik gemaakt van een elektrische crematieoven. Tot slot zegt Stefan: “Ook het aanbieden van een live stream zorgt voor minder reizen. Want voor al die mensen die wat verder van de overledene afstaan kun je je afvragen moeten die er allemaal bij zijn? Natuurlijk mag iedereen zijn eigen invulling hieraan geven, maar met uitvaarten kleinschalig te houden begint het allemaal”.