Terugblik DEN Conferentie op 12 en 13 juni 2025
Published by New Media Systems on

Terugblik DEN Conferentie op 12 en 13 juni 2025
Stel je een theater voor dat niet alleen een plek is om naar een voorstelling te kijken, maar waarin je er zelf deel van uitmaakt. Zie jij het theater van de toekomst als hyperpersoonlijk, interactief én digitaal verweven met de fysieke wereld? Hoe verhoudt de ecologische voetafdruk van online voorstellingen zich tot die van fysieke voorstellingen?
Het waren twee dagen vol met thema’s als kunstmatige intelligentie, toekomstverkenning, nieuwe publieksstrategieën en digitale innovatie. Door fysieke en digitale werelden te integreren, ontstaan nieuwe hybride vormen die het publiek van de toekomst aanspreken. Nieuw publiek vraagt om frisse benaderingen en digitale strategieën.
De conferentie benadrukte de urgentie van toekomstverkennen: niet welke toekomst we krijgen, maar welke toekomst we wíllen. Digitale vernieuwing is geen luxe, maar biedt kansen:
Bereik en inclusie
Digitale platforms maken het mogelijk om ook mensen te bereiken die fysiek niet naar het theater kunnen komen, van ouderen tot mensen met een beperking of publiek buiten de stad.
Nieuwe vormen van storytelling
Online voorstellingen, interactieve verhalen, of hybride events waarbij je zowel in de zaal als thuis iets unieks ervaart.
Jong publiek betrekken
De generaties die opgroeien met TikTok, games en AI verwachten beleving én interactie. Door mee te gaan met digitale trends blijft theater ook voor hen relevant.
Duurzaamheid en efficiëntie
Digitaal werken kan ook betekenen: minder papier, slimmere productieprocessen, of decors die via projectie wisselen in plaats van fysiek transport.
Digitalisering biedt enorme kansen, ook voor duurzaamheid, maar heeft ook zelf een milieu-impact.
Denk aan het energieverbruik van datacenters en het gebruik van schaarse grondstoffen voor hardware.
Hoe gaan digitalisering en verduurzaming hand in hand? Eén van de antwoorden ligt in het hybride maken van aanbod: door voorstellingen ook online aan te bieden, vergroot je niet alleen de toegankelijkheid, maar verlaag je tegelijk de milieu-impact per kijker. Zo draagt digitalisering bij aan een duurzamere toekomst voor cultuur.
Uit onderzoek van het Festival Oude Muziek Utrecht blijkt dat digitale voorstellingen een veel kleinere CO2-footprint hebben dan fysieke. Streaming blijkt slechts 0,6% tot 1,6% van de CO2-uitstoot van een fysieke voorstelling te veroorzaken.
Om inzicht te krijgen presenteert DEN de eerste versie van de CO2-impact meter voor de cultuursector. DEN C02-vergelijkingstool voor online en fysieke voorstellingen | DEN
De DEN Conferentie liet zien dat de sociale impact van samen beleven essentieel blijft en dat fysieke voorstellingen hun waarde houden. Maar digitale betrokkenheid is niet meer weg te denken, die vormt een onmisbaar onderdeel van de culturele ervaring van nu én in de toekomst.
Met een digitaal podium kunnen we de drempels voor cultuur verlagen, bereiken we meer mensen én verkleinen we de ecologische voetafdruk per bezoeker. Een kans die we graag samen benutten, jij ook?
Bel of mail ons en wij komen graag fysiek bij je langs om te praten over mogelijkheden binnen jouw organisatie.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
0 Comments