Wilminktheater Enschede: Het roer om!

Published by New Media Systems on

Wilminktheater Enschede: Het roer om!

Cultuur is voor iedereen. Digitale inclusie zet zich voort in de cultuursector. Grenzen worden verlegd en nieuwe kansen ontstaan. Onlangs waren wij op bezoek bij Wilminktheater in Enschede waar Marco Rouw, operationeel directeur, graag tijd voor ons vrij maakte. In het verleden hebben wij gesprekken gevoerd over de inzet van ons videoconcept. Echter hebben zij gekozen om nog een stap professioneler te gaan naar het inrichten van een high-end opnamestudio en zijn technici opgeleid en bijgeschoold. Dat heeft alles te maken met de eigen producties die ze maken, WM / TV met veel online content van programma’s vanuit hun theater en een ambitieuze toekomstvisie met een groeiende focus op locatietheater.

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede (De Twentse Schouwburg N.V.) vormt een belangrijke culturele voorziening voor de gemeente Enschede en omgeving. De onderneming exploiteert vier gebouwen met zes podia in het centrum van Enschede, te weten: het Wilminktheater, het Muziekcentrum, de Grote Kerk en De Kleine Willem.

Binnen het Wilminktheater is het roer blijvend om met een online content strategie. En dat in een markt waarin offline toch de boventoon voert. Tijdens de corona lockdown produceerde het Wilminktheater meer dan ooit en zo hebben zij veel artiesten, veelal ZZP’ers, aan het werk kunnen houden. Het Wilminktheater legde zich toe op online platforms en eigen producties met als hoofddoel zijn publiek van theater te bedienen. Een ontwikkeling, gestimuleerd door de coronajaren, die het Wilminktheater ook na de laatste lockdown doorvoert. Het Wilminktheater wil niet alleen zijn vaste, bestaande publiek bedienen, maar pakte de handschoen op om op zoek te gaan naar nieuw publiek.

Marco vertelt enthousiast over de kweekschool voor theatertalenten: Wilminks Kweek. Zo is de praktijkgerichte opleiding genoemd waarin studenten zich kunnen ontwikkelen als (musical)performer, (pop)muzikant en/of theatermaker.

Wat ons ook inspireert is de Digitale Zaal. Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Metropool Poppodia van Twente hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Een ruimte met uitgebreide online connectiviteit, waarmee het publiek via interactieve livestreams ook buiten de zaal kan genieten van hoogwaardig cultureel aanbod. Zo worden meeslepende voorstellingen, concerten, exposities en andere evenementen mogelijk die, gepaard met een publieksverbreding en -vergroting, een aanzienlijke bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van hun podia.

Theater is content en content is theater. New Media Systems probeert al vele jaren de creatieve en culturele markt te prikkelen om cultuur toegankelijk te maken door middel van online aanbod.

Onze ontwikkeling NEXT LEVEL Stage draagt bij aan een nieuwe manier om een groter en diverser publiek te boeien én te binden. Binnenkort lanceren we een testplatform waarmee onze cultuurklanten los mogen gaan en hun bevindingen aan ons kunnen terugkoppelen. Wij zijn verheugd dat Marco Rouw toegezegd heeft namens Wilminktheater zeker aan dit initiatief mee te willen werken.

Foto: https://www.wilminktheater.nl/